You are currently viewing Effectief wervingsproces van sollicitanten

Effectief wervingsproces van sollicitanten.

Een effectief wervingsproces is cruciaal om talent aan te trekken. Het is de belangrijkste manier waarop organisaties de beste kandidaten identificeren, aantrekken en vastleggen.

Richt je proces slim in

Wij komen bedrijven tegen die veel tijd en geld besteden aan marketing en verkoop, klagen over te weinig personeel, maar binnen een week geen tijd vrij kunnen maken voor een gesprek met een sollicitant onder het mom van “ik heb zo’n volle agenda”.

Ons advies is dan: richt je proces slim in en zorg voor flexibiliteit in je agenda. Immers, zonder goed personeel, geen dienst of product!

Grotere bedrijven hebben een HR-afdeling waar recruiters en sourcers onder vallen, maar kleinere bedrijven als start-ups en scale-ups hebben die luxe niet omdat ze nog te klein zijn. Startups en scale-ups hebben wel het voordeel dat ze nieuw zijn en een aantrekkelijk product/dienst aanbieden dat momenteel een ‘hot topic’ is, waardoor zij aantrekkingskracht op talent hebben. Echter, zijn deze bedrijven (lees: vacatures) goed vindbaar en is men echt bedreven in het goed uitvoeren van het wervingsproces?

Om een goed wervingsproces dat een significant verschil kan maken in te richten, hieronder enkele zaken waar je rekening mee moet houden:

Werkgeversbranding (Employer Branding)

Een goed gestructureerd wervingsproces kan de werkgeversbranding van een organisatie verbeteren, waardoor het aantrekkelijker wordt voor talent. Dit omvat het overbrengen van de waarden van het bedrijf, de werkcultuur, carrièremogelijkheden en voordelen.

Welke waarden heb jij als bedrijf? Heb je ze wel eens op papier gezet en er echt van een afstand naar gekeken? Weet jij de waarden en cultuur ook geloofwaardig over de bühne te krijgen?

Kandidaat-ervaring (Candidate Experience)

Een soepel, respectvol en boeiend wervingsproces kan een positieve ervaring voor de kandidaat bieden, wat de beslissing van een kandidaat om een arbeidsaanbod te accepteren, significant kan beïnvloeden. Dit omvat ook tijdige communicatie, duidelijke verwachtingen en constructieve feedback.

Sterker, afgewezen sollicitanten (met duidelijke, open communicatie) worden drager van jouw verhaal en wijzen jou, ondanks de afwijzing, op ander potentieel talent dat wel kan passen. Vaak is dit de passief zoekende sollicitant.

Diversiteit en Inclusie (Diversity and Inclusion)

Een goed wervingsproces moet streven naar diversiteit en inclusie. Een breed scala aan perspectieven, ervaringen en vaardigheden bij het bedrijf naar binnen brengen. Dit kan het probleemoplossend vermogen, de creativiteit en de innovatie binnen de organisatie verbeteren.

Maar sla niet door. De wereld is vol van diversiteit en inclusie en ‘woke’ bedrijven gaan er prat op hoe geweldig ze zijn. In de kern is diversiteit en inclusie het kijken naar vaardigheden van iemand zonder vooroordeel omtrent geloof, huidskleur, voorkomen en/of handicap. Zolang iemand goed is en past bij de waarden en cultuur, dan zou het vanzelf moeten lukken!

Kwaliteit van Aanwerving (Quality of Hire)

Een grondig wervingsproces, inclusief uitgebreide functiebeschrijvingen, rigoureuze interviews en passende beoordelingen, kan helpen om de kwaliteit van de aanwervingen te garanderen, het verloop te verminderen en de productiviteit te verhogen.

Vrij strak omschreven! Werkelijk, rigoureuze interviews? In de kern komt het er op neer dat na de onboarding, er duidelijkheid moet zijn en blijven. Uitgebreide functiebeschrijvingen helpen, maar hoe zinvol is dat in de steeds veranderende wereld en vernieuwde werkprocessen. Sla niet door in dit alles, maar blijf kritisch. Denk als een ‘People & Talent Manager’. Wie zijn de mensen, hoe kan ik ze helpen, hoe kan ik talent stimuleren en ontwikkelen, wat hebben ze nodig, hoe kan ik mijn bedrijf daarop inrichten. En bedenk: een bedrijf groeit als een organisme waarbij de instroom, doorstroom en uitstroom gezond moet zijn en blijven.

Efficiëntie (Efficiency)

Een efficiënt wervingsproces bespaart niet alleen tijd en middelen, maar minimaliseert ook de kans om toptalent te verliezen aan concurrenten. Dit omvat het gebruik van technologie en data om het proces te stroomlijnen en geïnformeerde beslissingen te nemen.

En toch, recruitment blijft mensenwerk. Zorg dat je als het ware een ‘case manager’ hebt die het gehele proces begeleidt. Niets is zo belangrijk als mensenwerk. Iedereen betrokken in het wervingsproces, geeft zijn/haar feedback aan de case manager zodat deze persoon of personen, de gastheer/-vrouw voor sollicitanten zijn. En lukt het (aanbod gedaan en geaccepteerd), dan start de laatste stap van het wervingsproces, wat het begin voor de HR business manager is.

Onboarding

Een goed wervingsproces stopt niet bij het aanbieden van een arbeidsovereenkomst. Het moet ook een sterk onboardingprogramma omvatten om nieuwe medewerkers te helpen zich thuis te voelen in de nieuwe omgeving, de processen en werkmethoden van jouw bedrijf op te pakken (of op basis van ervaring te laten verbeteren) en aan de slag te gaan met waar ze goed in zijn en waarvoor jij ze aannam.

Strijd om talent

Elk van deze aspecten draagt bij aan het vermogen van jouw bedrijf om talent aan te trekken, te selecteren en te behouden, wat cruciaal is in de zeer concurrerende talentenmarkt. Daarom is investeren in een goed wervingsproces een strategische zet voor elk bedrijf dat wil slagen in de ‘strijd om talent’.

Terug naar home of lees andere artikelen.

Categories